Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS. Professioneel met paarden.
Paardenwelzijn en huisvesting

Dierenwelzijn is belangrijk: gezonde en gelukkige dieren zijn de basis voor goede prestaties. Daarom is de FNRS ook actief op het gebied van welzijn en verzorging. Wij helpen hippisch ondernemers om te voldoen aan de huidige welzijnseisen.  

opfok-3.png
1
Accommodatie verhuren

Als ondernemer kan het interessant zijn om (een deel van) uw accomodatie te verhuren. Denk hierbij aan de rijhal voor een rijvereniging, of een vergaderruimte aan een bedrijf. Om het u gemakkelijk te maken heeft de FNRS voor u een huurovereenkomst opgesteld, welke hieronder te downloaden is.

Pensionstal de Paardenstek verhuurt een deel van de accommodatie, hier leest u het praktijkverhaal.

1
Dierziekten

De samenwerkende organisaties in de Sectorraad Paarden spannen zich in om de gezondheid van paarden te bevorderen en te voorkomen dat nieuwe, risicovolle infectieuze ziekten ons land binnenkomen.

1
Extreme weersomstandigheden

In de laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor paardenwelzijn. Eén van de punten, die in het kader van paardenwelzijn naar voren wordt gebracht, is de invloed van extreme weersinvloeden.

Om de paardenhouders en -eigenaren een handvat te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad Paarden besloten hier een protocol voor uit te geven.

1
Gids Goede Praktijken

Dierenwelzijn is belangrijk: gezonde en gelukkige dieren zijn de basis voor goede prestaties. De FNRS stimuleert ondernemers om bewust bezig te blijven met welzijn en participeert in welzijnsonderzoeken en bij voorlichtingscampagnes.

1
Huisvesting

Paarden kunnen op allerlei manieren gehouden worden. In individuele boxen of juist in groepen, binnen of juist veel buiten. Hieronder hebben wij voor u een aantal manieren van huisvesting op een rij gezet met de daarbij horende eisen.

1
Overgewicht bij ruiters

In Nederland zijn steeds meer mensen te zwaar. Het aantal mensen met obesitas stijgt fors. Ook in de paardensport is zichtbaar dat steeds meer mensen met overgewicht op het paard stappen. Natuurlijk moet paardrijden ook mogelijk zijn voor mensen die wat zwaarder zijn. Maar wanneer is iemand te zwaar om op een paard of pony te stappen en hoe ga je hier als hippische ondernemer mee om?

1
Paardentrailer verhuren

Wanneer u in het bezit bent van een trailer, gebruikt u deze waarschijnlijk niet dagelijks. Het kan dan interessant zijn om deze te verhuren, aan bijvoorbeeld pensionklanten. De FNRS heeft hiervoor een huurovereenkomst opgesteld, welke hieronder te downloaden is.

1
Paardenwelzijnscheck

Een van de welzijnsprojecten waar de FNRS aan meegewerkt heeft is de Paardenwelzijnscheck. Deze onlinetool is een checklist van waarnemingen aan het dier en zijn omgeving. Aan de hand van deze checklist wordt een inschatting gemaakt van het welzijnsniveau van uw paard. Nadat u de check hebt doorlopen ontvangt u een rapport met eventuele verbeterpunten.

1
Stalklimaat

Paarden zijn oorspronkelijk steppedieren, die in kuddes leven. Ze hebben dus van nature voldoende weerstand om lage temperaturen en vrij hoge temperatuurschommelingen te verdragen. Niet aangepaste stalling kan hun natuurlijk afweersysteem echt er doen afzwakken.

1
Stands

Stands zijn sinds 1 januari 2017 verboden op FNRS-bedrijven. Heeft u nog stands die niet omgebouwd zijn tot boxen? U kunt deze plaatsen gebruiken als poetsplaats. De FNRS heeft een bordje ontworpen dat u kunt printen en plastificeren.

1
Ventilatie

Het is belangrijk te zorgen voor een goed stalklimaat in uw stallen. Een slecht stalklimaat kan luchtwegproblemen en andere gezondheidsklachten bij uw paarden veroorzaken. Het stalklimaat wordt door verschillende factoren bepaald welke in dit informatieblad besproken worden.

1
Weidegang

Paarden zijn van nature grazers. In de natuur besteedt een paard ongeveer 14 tot 16 uur per dag aan grazen en bewegen. Weidegang voor uw paard is daarom erg goed.